Снимки chernomorepfc.bg и уикипедия, Черно море отбелязва годишнина от рождението на

...
Снимки chernomorepfc.bg и уикипедия, Черно море отбелязва годишнина от рождението на
Коментари Харесай

Черно море отбелязва 90 години от рождението на Димитър Боснов

Снимки chernomorepfc.bg и уикипедия, 

Черно море отбелязва годишнина от рождението на своя футболна легенда.



Вярност, чест, отдаденост. Това са думи, които прелестно подхождат на личността на стоманения Димитър Боснов. Днес означаваме 90 години от рождението на един от най-митичните бранители в клубната история. В интервала сред 1955 година и 1970 година той изиграва 343 мача за Черно море в „ А “ РФГ, с което се подрежда на 3-о място във безконечната класация на клуба по участия в елитното състезание, написа chernomorepfc.bg.



Боснов е родом от Сливен, не е ученик на детско-юношеската школа на моряците, само че с годините става знак на лоялност към черноморската концепция. И може да служи за образец на младите, по какъв начин се обича клуба и по какъв начин се „ води война “ храбро за името му.



Роден през 1933 година, той идва във Варна на 22-годишна възраст и остава тук вечно. Още след първите си мачове се трансформира в неизменим титуляр. Печели доверието на треньора Иван Моканов и съотборниците си, както и любовта на публиката. Играе като десен бек, а по-късно и като ляв бек. Отличава се с пъргавина, подвижност, борбеност и най-много с извънредно сърцата игра. За него няма нищо по-обидно от това да види гърба на противника си. Демонстрира висок дух, хъс и воля. Успоредно с това обаче, в никакъв случай не минава границите на коректността. Нито един път в кариерата си не е отстраняван от игра.

Има на сметката си единствено един гол, само че пък за сметка на това незабравим. На 13 август 1966 година носи успеха с 1:0 като посетител против Нотингам Форест, който месеци по-късно става вицешампион на Англия. Още във 2-та минута Боснов посреща една избита топка и от близо 30 метра я забива в долния десен ъгъл на вратата на Питър Гръмит, като с осъществяването си печели овациите на трибуните на „ Сити Граунд “. След последния съдийски сигнал играчите на Нотингам вършат шпалир при изхода на терена и изпращат черноморци с овации.

На 34-годишна възраст бранителят е определен за Футболист №1 на Варна за 1967 година, като три години по-късно приключва спортната си кариера. След това работи като ментор в детско-юношеската школа на Черно море. Няколко пъти е и помощник-треньор на представителния тим. „ Варна е люлка на българския футбол! Още от 1909 година! Болно ми е, че вместо да се гордеем с това, ние не зачитаме традициите си. Не би трябвало да разрешаваме никой да трансформира историята и би трябвало да браним името на нашия клуб “, споделя Боснов в последното си изявление през месец май 2011 година Десет месеца по-късно именитият защитник умира на 79-годишна възраст.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР